
- A
- A
- A
- A
- A++
- A+
- A
12.09.2023r. w Publicznym Przedszkolu nr 3 „ Zielony Zakątek” w Strzegomiu odbyła się bardzo miła uroczystość. Otóż tego dnia dokonano oficjalnego otwarcia piaskownicy z kuchnią błotną w ogrodzie przedszkolnym, która powstała w ramach projektu zrealizowanego dzięki wsparciu firmy #Pepco w ramach programu grantowego #PEPCOLANDIA.
Naszym partnerem w realizacji projektu było Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Goczałków „KOMPAS”, które złożyło wniosek o przyznanie grantu naszemu projektowi.
W uroczystości brali udział:
- Przedstawiciele firmy #Pepco organizatora konkursu grantowego #Pepcolandia.
- Pani Edyta Szczepanowska – Przedstawiciel # Pepco
Pani Sandra Ostrowska – przedstawiciel #Pepco
Pani Beata Janos – przedstawiciel #Pepco - Partner przedszkola w realizacji projektu – prezes Stowarzyszenia na rzecz rozwoju wsi Goczałków KOMPAS
- Pan Jacek Ślęczkowski
- Przedstawiciele organu prowadzącego przedszkole
- Pan Tomasz Marczak – Za- ca burmistrza Strzegomia
- Przedstawiciele Rady Miejskiej
- Pan Paweł Durlik – przewodniczący Komisji Oświaty i Wychowania
Pan Piotr Szmit
Pani Monika Kozłowska - Przedstawiciele Rady Rodziców:
- Pani Julita Gzyl
Pani Kamila RomanówUroczystość rozpoczęła w ogrodzie przedszkolnym pani dyrektor Grażyna Przybyło powitała zaproszonych gości, a następnie zaprezentowała nowe wyposażenie ogrodu, jednocześnie dziękując fundatorom: #Pepco i Radzie Rodziców oraz współorganizatorom projektu Stowarzyszeniu KOMPAS. Następnie przybliżyła zgromadzonym ogólną koncepcje powstania projektu, jego cele oraz spodziewane efekty. W dalszej części spotkania dzieci z najstarszej grupy „Pszczółek” zainicjowały zabawę w MasterChefa kuchni błotnej. Zaproszeni goście zostali poproszeni o wzięcie udziału w jury konkursu na najlepszy błotny deser. W konkursie do miana najlepszego MasterChefa „Zielonego Zakątka” wystartowały wszystkie starszaki. Dzieci pełne werwy przygotowywały wspaniałe wypieki wykorzystując piasek, wodę i materiał przyrodniczy z ogrodu przedszkolnego. Następnie swoje pięknie udekorowane słodkości prezentowały przed jury konkursu. Obrady jurorów były bardzo burzliwe i zakończyły się jedynym sprawiedliwym werdyktem. Wszyscy błotni kucharze zasłużyli na miano i odznakę MasterChefa – Zielonego Zakątka.